Какво е Zero waste и защо е необходимо?

Zero waste Living или на български „живот с нулев отпадък“ е тенденция, от която се повлияват все повече хора.

Идеята е да използваме опаковки за многократна употреба и да рециклираме винаги, когато това е възможно. Защо? За да пестим природните ресурси. Като говорим за пестене – съгласете, че платнената торбичка за многократна употреба се отразява по-добре не само на природата, а и на джоба.😊

Истината е, че планетата ни се нуждае от нашето усилие, за да се възстанови и да продължава да бъде наш дом и дом на бъдещите поколения. Безотговорното консуматорство изчерпва ресурсите, води до дефицити и замърсяване.

Основната идея

Движението Zero waste е колективно усвояване на принципи за стремеж към създаване на минимален отпадък. С нарастването на популярността му сред групи от хора и общности, движението все повече застава на дневен ред. Според Zero waste общността отговорността на всички ни е ключов фактор за опазването на околната среда.

7те принципа на Zero waste

 1. Рециклирай всичко, което можеш и използвай кофите за разделно хвърляне на боклука.
 2. Откажи, когато те попитат на касата в магазина, искаш ли пластмасова торбичка, защото предварително си си взел платнената от вкъщи 😊
 3. Намали използването на стоки с неразградима опаковка. Сладоледът е по-вкусен във вафлена фунийка, отколкото в пакет. Уверяваме те.
 4. Използвай отновослед като си измил добре преди това с верото на Амалина.
 5. Поправи всяка дреха, която обичаш. Не е нужно да отива на боклука, можеш да я подариш. Ще донесеш двойна радост.
 6. Преподари колелото на детето, което му е омаляло. Всички родители знаем колко необходимо понякога е това. А е и в унисон с нуждите на околната среда.
 7. Възстанови и подобри старите си вещи, вместо да ги захвърлиш.

 

Ползите от този начин на живот за нас като потребители

 • Подобряване на физическото здраве
  Замисли се – плодовете и зеленчуците са стоки без опаковки за разлика от лакомствата.
 • Подобряване на тонуса

Доказано е, че да бъдеш осъзнат и отговорен Zero waste потребител, те прави по-съсредоточен в работата ти, по- продуктивен и по-малко емоционално реактивен.

 • Използване на по-малко токсични препарати у дома

Тук идваме ние от Амалина, за да направим съмишлениците ни част от тази кауза. Био разградими: веро, прах за пране, омекотител, препарат за петна и дори препарат за миялна. Всичко това създадохме, водени от любов към човека и неговия дом – планетата Земя.

 • Пестене на средства

Не на последно място животът с минимален отпадък се отразява положително на финансите ни.

Ние от Amalina.eu сме поели своята отговорност като производители и консуматори, но осъзнаваме колко трудно е за заетия човек да промени навиците си. Затова в тази статия представихме някои примери за дребни промени, които  могат да променят общата картина в по-мащабен план. Малката стъпка на всеки от нас може да се превърне в голяма крачка за човечеството и неговия дом.

4.4/5 - (8 votes)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0