Яйца в обикновен съд без незалепващо покритие? Не, благодаря. Прилошава ми при мисълта, че ще търкам тигана до следващото хранене.

Предполагам, че и други фамилни готвачи разсъждават като мен. С други думи състезанието, което всички ние водим с часовника, ни кара да бъдем „практични“.

Кой съд е безвреден?

Всички търсим улеснение в домакинската работа – роботи, които чистят, перални, миялни, уреди за здравословно готвене, които се почистват само с течаща вода и т.н.
Незалепващите покрития, които така ценим, обаче крият неподозирани опасности.

  1. Защо тефлонът е опасен и коя е неговата алтернатива?

Когато уредите с тефлон се нагряват прекалено дълго, отделят токсични пари, които могат да са причина за висок холестерол, водят до безплодие, тиреоридна дисфункция. Ерфлуорооктанова киселина (PFOA) , която се и използва за направата на тефлона, пък е канцерогенна.

Алтернативата – чугун. Чугунът е безвреден, държи топлината за по-дълго, и също може да бъде незалепващ, стига да се омасли дъното му и да бъде достатъчно загрят преди готвене.

  1. Стъкло вместо алуминий.

Алуминият е удобен поради своята лекота и проводимост на топлина. Хубавите му страни се изчерпват до тук. Алуминият излъчва невротоксини, които мога да провокират дегенеративни мозъчни състояния.

Алтернатива – стъкло. Въпреки репутацията си на чупливи вещи, стъклените съдове всъщност могат да имат дълъг живот според полаганата грижа за тях. Нека си припомним вечните Йенски съдини от детството.

  1. Керамичен финиш срещу 100 % керамика.

Качествената керамика е скъпа, затова често се задоволяваме с красиви на вид имитации, които имат крехко керамично покритие. Употребата му би могла да доведе до хранително отравяне.

Алтернативата – 100% керамика.

Готвенето в такъв съд запазва богатия спектър от вкусове, не прави химически реакции и по този начин се нарежда на челните места в класацията на уреди и съдове за здравословно хранене.

За да бъде здравословна храната ни е важно не само съдът, в който я приготвяме да е безопасен, но също и почистващият препарат.

Ние от Amailna.eu разработихме специални продукти за целта. Верото ни за съдове вече и с аромат на малина за ръчно миене на съдове и препарат за миялна.

Загорели съдове се почистват много лесно, след като се накиснат за 15 минути с чаена лъжичка от препарата за миялна и гореща вода. Опитайте!

Правим го за вас – защото сте важни. И за нас – защото ни пука.

4.7/5 - (4 votes)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1