https://youtu.be/y6dv6yLXDc4

Още като малки ни учат как да мием зъбите си правилно. Миенето на зъбите е неизменна част от поддържането на устната хигиена, но съществен елемент от него може да бъде и почистването на езика.

Върху езика се отлагат бактерии, токсини и в съчетание с хранителни остатъци непочистеният език може да се влияе не само върху дъха на устата, но и на цялостното физическо състояние на организма. Съгласно аюрведа различни части от езика са енергийни центрове към  различни органи от тялото.

Почистване на езика с метална скоба

Ежедневното почистване на езика с метална скоба има следните благотворни действия:

  • Поддържа свеж дъх – отстраняването на отлаганията по езика може да се окаже лесното решение за неутрализирането на неприятния дъх от устата;
  • Увеличава сензорите за вкус и мирис – храната става по-вкусна и насладата от хранено се увеличава;
  • Подобрява се цялостното състояние на организма в резултат от отстранение токсини и бактерии.
  • Масажът, който чрез шпатулата се упражнява върху различните части на езика, се отразява благотворни върху органите на тялото, свързани с тези енергийни окончания.

Жабурене с масло

Като завършване на процедурата по почистване на устната кухина може да се прилага жабурене със сусамово олио, зехтин или кокосово масло.

Маслото има антибактериално действие. Жабуренето с масло може да премахне лошия дъх, възпаления на венците, зъбен камък. За целта е достатъчно жабуренето с масло в продължение на 5-10 минути. След жабуренето трябва да изплюем образувалата се бяла течност.

Подходящо е да приготвим смес за жабурене от масло по наш избор с добавени няколко капки етерично масло от чаено дърво и няколко капки масло от мента. Чаеното дърво има противовъзпалително свойство, а ментата се добавя за свеж ментов дъх.

4.5/5 - (253 votes)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0