Здравословният начин на живот е тема на дневния ред. Животът е сложен, времето – малко, задачите – много. Жонглирайки с времето често ни се налага да правим избори между приоритети си.

Когато изоставаме с графика, най-често решаваме да станем по-рано или да легнем по-късно, за да поработим още малко.
На първо четене не звучи като проблем. Изследванията обаче показват друго.

Необходимото време за сън е седем часа

Достатъчно дългият сън е ключът към добра рутина за здравословно живеене. Повечето възрастни имат нужда от седем часа сън на нощ. При младежите и децата препоръките варират в зависимост от възрастта. Новородените могат да имат нужда и от деветнадесет часа сън, докато при тийнейджърите диапазонът е между осем и десет часа.
Тези насоки биха могли да бъдат отправна точка за всеки, които е решил да подобри количеството и качество на съня си, но не бива да се приемат като абсолютни. Това от колко часа сън се нуждае всеки от нас зависи от множество фактори като: генетика, дневен график, ниво на активност. Според гореспоменатите условия бихме могли да имаме нужда от повече часове сън или съответно от по-малко.

Синхронизираният с околната среда сън подобрява качеството му

Циркадните (биологични) ритми представляват напасване между биологичния ни часовник и околната среда. Най-важният регулатор на тези ритми е светлината. По-просто казано: сън на светло означава некачествен сън. Светлината предизвиква биологични процеси, които ни карат да се чувстваме будни и влошават дълбочината и продължителността на съня.

Показатели за добър сън

Ако се чувствате по следният начин, значи няма нужда да променяте навиците си по отношение на съня:

  • Събуждате се свежи и отпочинали;
  • Имате тонус през целия ден;
  • Умът ви е бистър.

От друга страна нездравословният сънови модел също има своите характерни индикатори:

  • Трудно ставане сутрин;
  • Невъзможност да се фокусираме;
  • Депресивни или тревожни пристъпи;
  • Сънливост през деня;
  • Нужда от спане до късно през почивните дни.

Ако последните състояния са типични за вас, хубаво е да проучите добри практики за подобряване на качествения сън.

Исторически поглед върху представите за съня.

Дейните хора често разглеждат съня като изгубено време. Наполеон например твърдял, че мъжете се нуждаят от четири часа сън, жените от шест. Според него повече от шест часа спели само децата и глупаците. Пак същият спял по четири часа на денонощие, а през деня си осигурявал по две петнайсет минутни дремки между задълженията си.

Ацтеките също чувствали, че времето прекарано в сън ги бави. Затова измислили кокаина, за да могат минават по-дълги разстояние, без да чувстват нужда от сън или почивка.

Леонардо Да Винчи практикувал полифазен сън, подобно на Наполеон, а Оноре Дьо Балзак спял едва до полунощ. След това пишел до сутринта, подкрепен от силни дози кафе.

Приносът на Amalina.eu към здравословния сън.

Ние от Амалина вярваме, че сънят е здраве, а почивката – баланс. Природата се подчинява на баланса и е благосклонна към тези, които го пазят. Вътре в себе си и навън.

Затова създадохме лавандулов спрей „Сладки сънища“. Аромат и благоприятно въздействие върху съня и здравето. Възползвайте се от спрея, за да бъде в помощ за спокойството ви по време на сън.

Винаги тук за вас. Защото сте ни важни. Защото ни пука.

5/5 - (1 vote)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0