Конвенционалните препарати за почистване на пода често съдържат токсични съставки, които не само са опасни за домашните любимци,  но могат да причинят алергични реакции и респираторни заболявания при деца и възрастни. Такаива са амониев хлорид, SLS, SLES, солфати и фосфати и други.

Можем бързо и лесно да приготвим сами домашен препарат за почистване на пода,  с който не само да не застрашаваме здравето на обитателите на дома, но и да почистим безупречно.

СЪСТАВКИ

1 ч.л. спирт

3 ч.л. оцет

3 капки етерично масло по избор

ИНСТРУКЦИИ

Налейте в кофа вода около 10 см вода, добавете  1 ч.л. спирт, 3 ч.л. оцет, 3 капки етерично масло по избор и с тази смес почистете пода с моп или парцал.

4.6/5 - (272 votes)

8 thoughts on “Домашен препарат за почистване на под

 1. Анита Грошкова says:

  Здравейте!
  Препоръчвате ли направата на по-голямо количество и съхранението му в затворена бутилка? Или не е желателно предвид летливия характер на спирта и етеричните масла?
  Благодаря!

 2. Нели says:

  Здравейте! Все повече се насочвам към натуралното и те първа ми предстои да опитам Вашите продукти.
  Въпросът ми за тази рецепта е- 10 см вода на какъв размер кофа? Може ли информация за водата в литри?
  Предварително благодаря!

 3. Деси says:

  Благодаря за идеята! Ко да попитам: удачна ли е тази смес за естествен паркет, няма ли спирт плюс оцет да повредят лака?

  • Toni Vasileva says:

   Спиртът и оцетът са в много малка пропорция във водата. Така или иначе мопът, с който мием естествения паркет трябва да е много добре изцеден. Няма проблем за него така. А най-ефективното средство за почистване на петна от естествен парекет е смес от зехтин и оцет 1:1 – без разреждане с вода.

 4. Мария Данаилова says:

  Здравейте!
  Вкъщи сме с бебе и най-много се притеснявам да не внесем с обувките си спори на кучешка тения от бездомните кучета или болести от уличните котета и други животни. В същото време искам да избегна почистването с отровна химия. Домашно приготвеният препарат с оцет, спирт и масла достатъчно ефективен ли е да убие спори, паразити и др.?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0