Домашен препарат за почистване на под

препарат за под

Конвенционалните препарати за почистване на пода често съдържат токсични съставки, които не само са опасни за домашните любимци,  но могат да причинят алергични реакции и респираторни заболявания при деца и възрастни. Такаива са амониев хлорид, SLS, SLES, солфати и фосфати и други.

Можем бързо и лесно да приготвим сами домашен препарат за почистване на пода,  с който не само да не застрашаваме здравето на обитателите на дома, но и да почистим безупречно.

СЪСТАВКИ

1 ч.л. спирт

3 ч.л. оцет

3 капки етерично масло по избор

ИНСТРУКЦИИ

Налейте в кофа вода около 10 см вода, добавете  1 ч.л. спирт, 3 ч.л. оцет, 3 капки етерично масло по избор и с тази смес почистете пода с моп или парцал.

8 thoughts on “Домашен препарат за почистване на под

 1. Анита Грошкова says:

  Здравейте!
  Препоръчвате ли направата на по-голямо количество и съхранението му в затворена бутилка? Или не е желателно предвид летливия характер на спирта и етеричните масла?
  Благодаря!

 2. Нели says:

  Здравейте! Все повече се насочвам към натуралното и те първа ми предстои да опитам Вашите продукти.
  Въпросът ми за тази рецепта е- 10 см вода на какъв размер кофа? Може ли информация за водата в литри?
  Предварително благодаря!

 3. Деси says:

  Благодаря за идеята! Ко да попитам: удачна ли е тази смес за естествен паркет, няма ли спирт плюс оцет да повредят лака?

  • Toni Vasileva says:

   Спиртът и оцетът са в много малка пропорция във водата. Така или иначе мопът, с който мием естествения паркет трябва да е много добре изцеден. Няма проблем за него така. А най-ефективното средство за почистване на петна от естествен парекет е смес от зехтин и оцет 1:1 – без разреждане с вода.

 4. Мария Данаилова says:

  Здравейте!
  Вкъщи сме с бебе и най-много се притеснявам да не внесем с обувките си спори на кучешка тения от бездомните кучета или болести от уличните котета и други животни. В същото време искам да избегна почистването с отровна химия. Домашно приготвеният препарат с оцет, спирт и масла достатъчно ефективен ли е да убие спори, паразити и др.?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *