Токсични съставки участват във формулите на масово използваните продукти за почистване у дома, както и в козметиката, която ежедневно използваме. В повечето случаи тяхното действие не е мигновено, но дългосрочният им контакт с кожата води до отключване на хронични заболявания, нарушавана на имунната система, както и предразположение към смъртоносни болести.
Тук ще намерите нашият списък с топ 5 опасни вещества, които които са трудни за заобикаляне, защото присъстват в над 90% от козметиката и перилните и почистващи препарати, но Ви съветваме да избягвате. Ще Ви покажем как да откриете тези съставки в етикета на продукта, защо се използват и в какво се изразява вредата им или опасността от тях.

1. ПОВЪРХНОСТНО АКТИВНИ ВЕЩЕСТВА (ПАВ)

ПАВ – използва се за

ПАВ се използват за премахване на мазнини и като разпенващ агент.

 Те всъщност са много умни химически съединения, които имат два противоположни края. Единият край на химичното вещество е разтворим във вода, а другият – в мазнини. 

Повърхностноактивните вещества чрез смесване на вода и мазнина спомагат за измиването на мазни и петна на водна основа.

Повърхностно активните вещества имат миещи, разпенващи, мокрещи, диспергиращи и емулгиращи свойства. Те намират широко приложение в производството на миещи препарати (детергенти), омекотители, бои, лепила, избелващи вещества, селскостопански химикали, дезинфектанти, балсами за коса.

Те биват 3 основни вида:

Анйонни повърхностни вещества (Anionic surfactants)

Обикновено се срещат под това обозначение върху етикетите. Те са много ефективни, затова пък и водят до сериозни рискове за здравето. Такива са.

         Sodium lauryl sulfate (SLS)

         Sodium laureth sulfate (SLES)

         Ammonium lauryl sulfate (ALS)

         Ammonium laureth sulfate (ALES)

         Sodium stearate

         Potassium cocoate

Нейонни повърхностни вещества (Nonoinic surfactants)

Обикновено се срещат под това обозначение върху етикетите. Те са с по-малко ефективни почистващи свойства, затова пък и по-леки дразнители за организма:

         Cocamide monoethanolamine (Cocamide MEA)

         Cocamide diethanolamine (Cocamide DEA)

         Fatty alcohol ethoxylates

         Amine oxides

         Sulfoxides

Амфотеричните повърхностноактивни вещества (Amphoteric surfactants) 

Най-често се срещат в шампоаните и душ геловете. Това са най-слабите и безвредни повърхностно активни вещества и се намират в продукти за лична хигиена, предназначени за чувствителна кожа. Те също са добри пенообразуващи агенти, затова се използват и сапуните за ръце.

ПАВ – Опасности за организма

Те не само са водещ алерген, изсушават кожата и я лишават от естествената й влага, могат да предизвикат акне и кожни обриви и възпаления, но също могат да предизвикат увреждания в очите, сърцето, белите и черните дробове. Възможно е тези токсични съставки да предизвикат усложнения при развитието на децата.

ПАВ – Опасности за природата

SLS и SLES са токсични, но 99% от тях се разграждат на вещества, които не предизвикват замърсяване на природата.

2. ФОРМАЛДЕХИД

Формалдехид – Използва се за

Да, това е веществото, което използват в моргата, за да запазят телата. Същото това вещество, се намира много често и в перилните и почистващи препарати.

Формалдехид се използва свързващ агент в почистващите препарати, като консервант, който предпазва от растеж на бактериите, а също и за за втвърдяване в лаковете за нокти.

Формалдехид – Опасности за организма

Формадлехидът предизвиква остра токсичност при контакт с кожата, срива имунната система, силен канцероген е и възбудител на хронични алергии. Поглъщането на 10мл формаледхид може да бъде смъртоносно за възрастен човек. Особено опасно за здравето е хроничния контакт с дори минимални дози формалдехид.

Формалдехид – Опасности за природата

В атмосферата формалдехидът се разгражда на мравчена киселина и въглероден окис, които са опасни за животните, нарушават дихателните им пътища и намаляват жизнения им цикъл.

3. 1,4-ДИОКСАН

1,4 Диоксан – Използва се за

1,4-диоксан се използва като разтворител, стабилизатор и обезмаслител в почистващи и перилни препарати, но също и в шампоани и душ гелове и в дезодоранти.

1,4 Диоксан – Опасности за организма

1,4-диоксан  е токсичен за черния дроб, бъбреците и централната нервна система и е канцероген. Регистрирани са смъртни случаи на работници,  случайно изложени на големи дози 1,4-диоксан .

1,4 Диоксан – Опасности за природата

1,4-диоксан  се разтваря много добре във вода. Наличието му в подпочвените води е токсично за растенията.

4. СИНТЕТИЧНИ АРОМАТИ ИЛИ ПАРФЮМИ

Синтетични аромати – Използва се за

Списъкът с естествени съставки е ограничен до флорални, ботанически или мускусни, докато синтетичните аромати могат да бъдат създадени и смесени, за да създадат безкраен брой вариации.  Синтетичните парфюми също издържат по-дълго от естествените аромати, които бързо избледняват поради липса на несинтетични фиксатори.

Синтетичните аромати са деривати на нефтени продукти.

Синтетични аромати – Опасности за организма

Химикалите, открити в изкуствените аромати, включват фталати, които са ендокринни разрушители, и бензолни производни, които са известни канцерогени.

Някои от най-агресивните токсични съставки в парфюмите – летливи органични съединения, бензен и формалдехид – могат да причинят главоболие и гадене и да отключат или влошат астма, свързани са с неврологични увреждания и рак.

Синтетични аромати – Опасности за природата

Синтетичните аромати замърсяват природата и нарушават озоновия слой.

5. ФОСФАТИ

Фосфати – Използва се за

Фосфатите се използват в перилните препарати, таблетките за съдомиялни, веро за съдове, препарати за почистване на повърхности. Те се добавят за омекотяване на водата и за премахване на органични и мазни петна. Те предотвратяват зацапването и натрупване на филм върху съдовете при измиване в автоматични съдомиялни.

Фосфати – Опасности за организма

Редовната употреба на препарати със съдържание на фосфати може да предизвика обриви, замайване, нарушаване в имунната система.

Фосфати – Опасности за природата

Попаднали във водата, фосфатите предизвикват масов цъфтеж на водораслите, който от своя страна блокира достъпа на светлина и кислород. Това води до масова смърт на организмите в океана и нарушаване на екосистемата.

При някои хора страничният ефект се отключва още след първата употреба на препарат, съдържащ активно вещество, към което има засилена чувствителност. При повечето – тези токсични съставки се натрупват в организма. При понижен имунитет те атакуват слабо място в организма и причиняват щети, в някои случаи необратими.

4.5/5 - (223 votes)

One thought on “5 токсични съставки в почистващите препарати

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0