Живеем във време, когато имаме на ръка разстояние лесни и евтини решения за ежедневието – еднократни опаковки на всичко, тонова пластмаса за еднократна употреба, евтини продукти, пълни със заместители на истинските съставки – в храната, в козметиката, в продуктите от битова химия.

Масово пазаруваме от промоции, пълнейки по навик чанти с вещи, които нито толкова ни харесват, нито ще използваме с удоволствие.
Така не само влияем върху здравето си и здравето на планетата, но драстично намаляваме качеството на живота си, затрупвайки се с вещи, които не ни трябват.

Средата, в която живеем, е отражение на живота, който водим. Следователно пряк път, за да подредим живота си и да го изчистим от ненужни хора, събития и преживявания, е да подредим и почистим дома си.

Ако не сте опитвали това упражнение целенасочено, ще се изумите от взаимовръзката между физическия и емоционалния ни свят.

Ето няколко прости правила за по-опростен живот, живот с по-малко излишни неща, които биха довели до значителни промени – физически и емоционални:

  • Когато си в магазина, замисли се дали наистина искаш да притежаваш това,  което държиш в ръцете си и наистина ли ти харесва. Ако имаш колебание, остави го. Можеш да си дадеш 7 дни за размисъл. Ако след 7 дни тази вещ продължава да те вика от магазина, отиди и се награди с нея; Обикновено правим обратното – пазаруваме неудържимо и после съжаляваме за пълните торби;
  • Използвай естествени материи – памук, коприна, кашмир; По-добре един пуловер от кашмир, отколкото 10 полиестерни!
  • Отказвай неща, които не желаеш. Не е необходимо да приемаш всичко, което ти подават.
  • Чети етикетите на хранителните продукти, козметиката, битовата химия. Ако срещаш непознати наименования, не купувай. Така ще намалиш броя продукти в пазарската кошница, но ще си гарантираш качество, което влияе дългосрочно;
  • Избягвай пластмасата за еднократна употреба;
  • Носи си торбички от плат, с които да замениш найлоновите пликчета в супермаркета
  • освободи се от дрехите, които не използваш и си направи капсулен гардероб.

Опростявай всичко! По-прост живот означава по-добър и смислен живот.

4.5/5 - (127 votes)

2 thoughts on “7 съвета за минимализъм и екологично съзнание

  1. Катрин says:

    Рядко ми се случва да се сдобивам с предмети,които не са ми необходими.По отношение на храни и козметика обичам да се запасявам:),но всичко се оползотворява-храна не изхвърлям,а несполучливата лична козметика раздавам.Всяка пролет домът ми се почиства основно и излишните дрехи,чанти и обувки подарявам.(излишни наричам онези,които са умалели или съм преценила,че вече няма да използвам).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0