Диваните и килимите са неизменна част от интериора в нашия хол. Там прекарваме голяма част от почивката си. Гледаме филми в компанията на купа с пуканки, похапваме пица със семейството или споделяме аперитив с приятели на сладки приказки.

В резултат от това диванът често изглежда като покрит с камуфлаж, а по килима има петна, по които може да се проследи хронологията на събитията у дома. Почистване и пране на обзавеждането между сезоните е почти задължително за всяко домакинство, но понякога е недостатъчно. Не бързайте да тичате веднага до магазина за домашни потреби, за да закупите поредния скъп и вреден за здравето почистващ препарат.

Предлагаме няколко съвета за поддръжка и премахване на петната от килими и дивани с домашни средства:

  1. Петна от червено вино се премахват с бяло вино

Попийте течността с хартия (ако ще го почиствате веднага), след това облейте обилно с бяло вино. Ако петното е упорито, може да добавите малко препарата за пране, разтворен във вода.

  1. Петна от восък се вадят с хартия за печене и ютия

Всички помним добрия стар вестник, с помощта на който се отървавахте от восъка по тъканите. Във всеки дом все по-рядко има вестници, затова препоръчваме да използвате хартия за печене. Действа безотказно. Наложете върху петното и минете отгоре с ютия. Петното ще изчезне.

  1. Петна на от мазно се премахват със сол

След като накапете повърхността с мазно, веднага поръсете със сол. Изчакайте солта да се втвърди и отмийте с препарат за пране, разтворен във вода и малко оцет.

  1. Петна от дългокосмести килими се махат с пяна за бръснене

Когато килимът е с дълъг косъм, се почиства доста по-трудно, тъй като препаратите не успяват да достигат до целта. Пяната за бръснене успява да обхване цялата изцапана област. Сложете обилно количество от нея на избраното място. Оставете да подейства и попийте с кърпа.

  1. Петна от кръв се почистват с ледена вода

Леките инциденти като кръв от носа при слаби капиляри съпътстват ежедневието ни. Често се случват внезапно, хващат ни неподготвени и ни оставят време за реакция. Докато смогнем да изтичаме в банята, целият диван става на петна.

Ако това се случи и на Вас – не се тревожете. Кръв се почиства с ледена вода. Нищо друго не Ви е необходимо. Изплакнете обилно и попийте с кърпа.

Продукти за справяне с петната, които препоръчваме:

В случай че изпитаните във времето хитрини не подействат, препоръчваме част от нашите продукти, разработени специално за почистване на упорити замърсявания:

Нанесете върху петното и разтъркайте. Оставете да подейства поне 10 минути. Почистете с влажна кърпа.

Спреят за прозорци е подходящ за почистване на всякакви повърхностти в дома, влючително килими и дивани. Напръскайта обилно повърхността, след което забършете с влажна кърпа. Тази процедура е подходяща за поддържане на дамаската на дивана или килима, но не и за отстраняване на петна.

Омекотителят за пране на Амалина е подходящ за третиране на пресни петна от дамаската. Разтворете чаена лъжичка омекотител в малко вода и с четка третирайте петното. След това минете с влажна кърпа.

Вижте и останалите ни продукти на Amalina.eu

Оценка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0