Яни драгов е собственик на Верига Био Магазини Зелен, на Смарт Органик – производител на био хранителни продукти и на бранда Roobar. Яни стартира бизнеса си през 2009 година от нула, а днес е работодател на над 260 служителя и генерира над 30 милиона годишен оборот.

Освен с производство и търговия на био продукти Яни преподава медитация към сдружението „Изкуството да живееш“ и вярва, че медитацията е ключов фактор за качеството на живота.

–           Кой е основният фактор за твоя успех?

–           Мисля, че със сигурност не е в мен, а е отвъд мен. Все едно си сложен във филм, който вече е заснет. Ти си назначен за някой герой и гледаш какво се случва. Много пъти мои усилия са били тотално безрезултатни. От друга  страна пък целта, стояща зад тези ми усилия, се е сбъдвала от съвсем друго място, неочаквано за мен. Например аз организирам преговори с нови потенциални клиенти спрямо план, който съм си съставил. Безуспешно. Но на други ден ми се обажда някой и ми става клиент. Със сигурност за това да ти върви много помага медитацията. Сякаш всичко се регулира от невидим свят. И когато медитираш, благоразполагаш този невидим свят. Тоест ако искаш нещо да ти се случи, трябва да работиш над него на другото ниво, за да може да се материализира после на това. Разбира се, необходимо е да полагаш усилия, но още по-важно е да освободиш съзнанието си, за да имаш шанс да се получат нещата.

–           Как определяш следващата стъпка в бизнеса?

–           Честно казано, не я зная. Дългосрочното планиране не ми се получава. Опитвал съм, но винаги става нещо различно. Затова гледам само една стъпка напред. След като направя тази стъпка, оглеждам се и правя следващата.

–           Доколко са важни за теб йогата и медитацията?

–           Без ежедневна медитация не мисля, че бих се справил с тази комплекса работа. Е, ние не произвеждаме ракети, работата не е толкова сложна, но е много комплексна и трябва да мисля за много различни неща.

Първите години, когато все още нямах голям екип, работех през деня до около 8 часа, прибирах се вкъщи, вечеряхме, слагахме децата да спят и след това от 10 до 2 сядах да работя отново. Това се беше превърнало в рутина за мен – като втора смяна . Медитацията ми помагаше да се справям с този режим – след медитацията се чувствам освежен, все едно ставам от сън. Медитацията не само ти дава енергия, но и те зарежда с ентусиазъм и сили да се справиш с рутината. Аз медитирам всеки ден по два пъти на ден.

–           Можеш ли да споделиш някой много тежък за теб момент?

–           Последните събития с вирусите са определено най-тежкото предизвикателство, през което сме преминавали. Изведнъж всички големи поръчки спират. Това е доста шокиращо, защото ние вече имаме сериозни фиксирани разходи.

–           Кога започна да наемаш повече хора?

–           В началото бях много консервативен спрямо всякакви разходи. Наемал съм хора, когато съм преценявал, че вече е абсолютно необходимо и съм сигурен, че този човек ще има какво да прави.

–           Ако сега стартираш, би ли действал по друг начин?

–           Е, с времето виждаш, че някои неща могат да се направят по различен начин, но това го научаваш с времето. Не можеш да го знаеш предварително.

–           Какъв съвет би дал на някого, който сега стартира или иска да стартира?

–           Мисля, че най-важно е да започне да действа. В началото много мислиш, анализираш, калкулираш. Това убива много идеи. Важно е да започнеш да действаш, за да видиш как ще се развият нещата. Особено ако е премерен риск, по-добре да започнеш и да анализираш след  като имаш някакви резултати. Когато действаш, виждаш много повече възможни. Когато само мислиш, си като със затворени очи.

4.5/5 - (169 votes)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0